Grand Bazaar, pusat membeli-belah dan perdagangan bersejarah İstanbul, telah dikunjungi oleh 39,766,801 orang pada tahun 2022, berikutan pemulihannya. Struktur megah dengan bahagian dalam labirin ini menampilkan beribu-ribu kedai yang menjual pelbagai jenis produk daripada tekstil hingga barangan antik dan telah menjadi destinasi membeli-belah selama berabad-abad. Grand Bazaar, sebuah kompleks berbumbung yang menyerupai bandar kecil dengan peredaran harian ribuan pekerja dan pembeli, mula mengalu-alukan kehadiran pengunjung ke strukturnya yang diperbaharui selepas pemulihan pada tahun lepas. Bilangan pelawat ke Grand Bazaar meningkat hampir 56% daripada 25.5 juta pada 2021, kepada kira-kira 40 juta pada 2022. Dengan angka ini, purata 100,000 orang setiap hari melawat Grand Bazaar tahun lepas.

Sejarah İstanbul dan laluan membeli-belah

Terletak di antara Nuruosmaniye, Mercan dan Beyazıt di İstanbul, sejarah Grand Bazaar bermula pada pertengahan abad ke-15. Dalam skop sistem asas zaman Uthmaniyyah yang merangkumi hampir semua kehidupan sosio-ekonomi dan budaya, struktur seperti bazaar dibina berhampiran tempat keagamaan dan sosial dan kebajikan lain untuk memenuhi keperluan tersebut seperti kos penyelenggaraan dan pembaikan. Asas Grand Bazaar, merupakan salah satu mercu tanda terpenting di İstanbul, diletakkan pada 1461 dengan struktur yang didirikan oleh Fatih Sultan Mehmet untuk membawa pendapatan kepada Hagia Sophia. Grand Bazaar, yang menjadi pusat perdagangan paling penting di rantau ini dari masa ke masa, telah mula berfungsi sebagai pusat kewangan penting di mana permata dan logam berharga dari seluruh dunia didagangkan.

Didefinisikan bukan sahaja sebagai yang tertua tetapi sebagai pusat membeli-belah terbesar di dunia, Grand Bazaar telah menjalani beberapa pengubahsuaian oleh arkitek terkenal, termasuk Sarkis Balyan, selepas berlakunya pelbagai kebakaran dan gempa bumi. Penting dari segi sejarah dan budaya, Grand Bazaar – Kapalıçarşı dalam bahasa Turki – mempunyai tempat yang menonjol dalam kesusasteraan, travelog dan seni, dan terus menarik perhatian sebagai salah satu bazar bersejarah yang paling banyak dikunjungi di dunia.

Ingat, peraturan pertama membeli-belah di Grand Bazaar ialah ‘tawar-menawar!’

Di Grand Bazaar yang bersejarah, yang kini menempatkan kira-kira 2,500 tempat kerja dengan penambahan yang dibuat sepanjang proses sejarah selama 500 tahun, seseorang boleh menemui pelbagai produk – daripada permaidani ke beg, daripada produk tekstil kepada barang kemas emas dan perak, dan daripada barangan antik hingga jubin. Di bahagian yang dipanggil han (inn), di mana artis yang pakar dalam kraf Bazar terletak, terdapat sekitar 1,200 tempat kerja. Grand Bazaar dibuka antara 08.30-19.30 pada musim panas dan 08.30-19.00 pada musim sejuk.

Lawatan ke Grand Bazaar menawarkan peluang untuk menghirup udara bersejarah İstanbul dan memperhatikan dinamik ekonominya, dengan kata lain, untuk mengalami seluruh İstanbul melalui bazar. Pencarian untuk item yang sempurna mungkin akan menghasilkan berjalan-jalan yang menarik melalui jalan berliku dan laluan Grand Bazaar, menemui pelbagai kafe dan restoran serta kedai yang mempesonakan. 

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Semasa lawatan anda ke Grand Bazaar, jangan lupa peraturan emas membeli-belah di Bazar: “Tawar-menawar dengan setiap pembelian”!

Share:
,
You may also like
Latest Posts from Travellah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *