Sudah tentu negeri Selangor mempunyai pelbagai tapak yang menarik untuk dilihat. Anda boleh menyaksikan sendiri keunikan Negeri, termasuk aspek gourmetnya yang dipengaruhi oleh pelbagai negara dan tradisi. Hasilnya, Selangor telah menjadi destinasi pelancongan yang terkenal dengan bakat kulinarinya, memberikan tetamu pengalaman gastronomi yang tidak dapat dilupakan!

 1. Sarapan Pagi di Restoran Taman Klasik Rumbia
  Restoran Taman Klasik Rumbia menyajikan menu sarapan pagi yang luas bermula jam 7:00 pagi. Pelanggan boleh memilih makanan yang dihidangkan. Nasi goreng, nasi lemak, lauk-pauk, dan bihun sup antara pilihan menu pagi. Selain itu, roti canai disediakan, manakala lempeng hanya ada pada hari Jumaat.
  Alamat : 286, Jalan Haji Jumani, 43900 Sepang, Selangor.
 2. Makan Tengah Hari di PappaGrill Sepang
  PappaGrill ialah restoran stik paling popular di Kota Warisan Sepang, menawarkan pelbagai jenis masakan barat dan tempatan (Steak, Nachos, Nasi Lemak, Fish & Chips & banyak lagi). Ia dikenali sebagai hidangan barat, seperti yang tersirat oleh nama restoran. Terdapat pilihan spaghetti, pilihan stik, nasi goreng, dan pelbagai jenis lauk seperti kentang goreng, kentang wedges, sup cendawan, coleslaw, roti bawang putih, dan sebagainya.
  Alamat : No.76, Jalan Warisan Sentral 2 KIP Sentral, Kota Warisan, 43900 Sepang,
  Selangor.
 3. Minum Petang di Karyabhara – The Hipster Cafe

Karyabhara – The Hipster Cafe ialah kedai yang berpusat di Putrajaya. Sarapan, Makan Tengahari, Minum Petang, Makan Malam dan Makan Lewat Malam semuanya tersedia di Hipster Cafe ini. Makanan tempatan, masakan barat, spageti, kopi, minuman campuran ais, pencuci mulut dan banyak lagi semuanya terdapat dalam menu. Majlis hari jadi, acara perniagaan dan persembahan langsung adalah antara perkhidmatan yang mereka tawarkan. Kafe Hipster di Karyabhara sesuai untuk bekerja dan belajar.
Alamat : LG-05, Menara Shaftsbury Putrajaya, Jalan Alamanda, Presint 1, Putrajaya,
Sepang, Selangor.

 1. Makan Malam di Utan Cafe
  Kafe Utan mempunyai nilai tambah tersendiri kerana ia terletak di antara tiga padang golf yang dikelilingi pepohon hijau dan udara yang sejuk. Bukan sahaja lokasinya agak mendamaikan untuk makan malam, malah lebih 50 menu masakan kampung disediakan, membuatkan sesiapa sahaja terliur dan rambang mata. Pilih apa sahaja daripada asam lemak cili api dan asam pedas yang terkenal, Utan Cafe and Range
  turut menawarkan menu lain seperti ayam, daging salai dan itik, daging cincang, udang galah gergasi dan udang galah. Itu belum termasuk menu hebat lain seperti sup kotak gear kambing, kari kepala ikan, daging pinang masak kicap, tomyam, patin masak tempoyak, ikan siakap masak wap dan sotong bakar chiangrai.
  Alamat : Bandar Baru Salak Tinggi, 43900 Sepang, Selangor.
 2. Makan Lewat Malam di HM Sri Bagan Sepang Satu
  Makan lewat malam sambil menikmati bayu laut yang sangat menenangkan adalah cara yang ideal untuk mengakhiri hari anda! Bunyi ombak dan angin sejuk serta-merta akan menaikkan semangat anda. Anda boleh memilih item daripada menu a la carte atau daripada kumpulan menu yang banyak! Ikan Talapia Bakar, Ikan Siakap Kukus, dan Sambal Udang Petai yang sangat dipuji adalah menu wajib cuba!
  Alamat : Bagan Lalang, 43950 Tanjong Sepat, Selangor.

Selain daripada tempat yang dinyatakan di atas, Selangor menawarkan banyak lagi restoran dan kafe menarik yang patut anda lawati, terutamanya pada tahun 2022. Disebabkan negeri Selangor merupakan destinasi pelancongan terkemuka di Malaysia, pemilihan makanan di negeri ini bukan sekadar memenuhi selera anda, tetapi juga untuk memenuhi “Pusing Selangor Dulu!” perjalanan, yang pasti menarik; kenapa tidak bermula di Sepang? Namun, bagi mengekalkan kesejahteraan ramai, pelancong diingatkan supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara dalam mematuhi Pelan Pemulihan Negara, seperti memastikan penjarakan sosial, memakai pelitup muka pada setiap masa di khalayak ramai, dan kerap menggunakan cecair pembasmi kuman.

Anda juga boleh layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Negeri Selangor, atau terus ikuti laman media sosial rasmi Instagram, Facebook, Twitter, TikTok dan saluran YouTube Tourism Selangor untuk mengikuti sebarang kemas-kini. #PusingSelangorDulu.

Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

Share:
, , , ,
You may also like
Latest Posts from Travellah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *