Sempena Tahun Baru Cina kali ini, Kwai Chai Hong mempersembahkan keunikan dan kemeriahan pameran kaligrafi tradisional Cina yang lebih berani, tidak konvensional serta memaparkan bentuk bebunga dan dedaunan yang bersaiz besar di celah-celah jalan yang penuh bersejarah di Chinatown Kuala Lumpur.

Bertemakan ‘Poetic Spring Garden’, Kwai Chai Hong dengan kerjasama artis tempatan, Jaemy C, yang terkenal dengan karya-karya mengimaginasikan semula kaligrafi Cina menerusi olahan kerja seni dan visual yang hidup dan lebih eksotik.

Diinspirasikan oleh tahun Arnab Air, Jaemy mempersembahkan karya seni bertajuk ‘Wet Hot Spring Thing’ yang penuh mesej tersirat untuk ditafsirkan oleh para pengunjung.

Rakan kongsi pengurusan Bai Chuan, Zeen Chang, memberitahu, Kwai Chai Hong sentiasa menjadi pemangkin kepada usaha mengekalkan nilai kebudayaan di samping meraikan kemodenan.

“Sempena Tahun Baharu Cina ini, kami ingin mendefinisikan semula status quo dalam aspek kebudayaan dan kesenian, sekali gus memecahkan sempadan yang memisahkan antara yang baru dengan yang lama.”

“Menyedari bahawa generasi muda lebih mudah tertarik dengan idea menelusuri semula warisan dan tradisi, konsep ‘Poetic Spring Garden’ dan seni kaligrafi berus oleh Jaemy menyasarkan usaha memperkenalkan tradisi tersebut melalui bahasa universal seperti seni visual.”

“Pameran tersebut menceritakan kisah tradisi dan warisan, di mana unsur-unsur tradisional seperti pameran kaligrafi Cina tidak akan pudar dengan peredaran zaman. Kita boleh berjalan seiringan dengan arus pemodenan tanpa perlu mengorbankan tradisi lama. Perkara inilah yang sentiasa diterapkan dalam DNA Kwai Chai Hong.”

Artis Jaemy C, juga sempat meluahkan keterujaannya tentang pameran yang diyakini mampu menarik ramai pengunjung ini.

 “Saya berasa sangat teruja untuk bekerjasama dengan Kwai Chai Hong kerana kami sama-sama berkeyakinan dengan usaha pemuliharaan budaya yang telah wujud sejak sekian lama dan mempunyai nilai yang tersendiri.”

“Pameran ini merupakan manisfestasi kepada identiti kami yang unik, menyerlah, berani dan tidak bersifat konvensional. Selain itu, pameran ini juga berhasrat agar dapat berinteraksi secara meluas dengan khalayak yang berbeza dari segi budaya dan bahasa serta turut berkongsi penghayatan yang sama terhadap bentuk seni masyarakat Cina dan simbol perayaannya,” ujar Jaemy C.

Antara karya yang dipersembahkan oleh Jaemy C

Kwai Chai Hong akan dibuka kepada orang ramai setiap hari dari 9 pagi hingga 12 tengah malam. Pameran seni ‘Poetic Spring Garden’ akan berlangsung dari 6 Januari hingga 12 Februari 2023. Untuk mendapatkan maklumat terkini, sila layari Facebook, Instagram Kwai Chai Hong atau laman sesawang www.kwaichaihong.com.

Share:
, , ,
You may also like
Latest Posts from Travellah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *