Keindahan semula jadi, sejarah purba, budaya dan masakan yang mewah merupakan antara sebab Türkiye menjadi destinasi pilihan untuk melancong. Apabila musim luruh berakhir, Türkiye berubah menjadi ‘syurga pelancongan musim sejuk’ dengan landskap bandar dan luar bandar yang dilitupi salji.

Sebagai tambahan kepada pusat peranginan ski yang terkenal di negara ini, Türkiye menawarkan pengembara musim sejuk pengalaman istimewa di tengah-tengah bandar bersejarah yang lebih menggugah di bawah selimut salji.

Salah satu pengalaman yang luar biasa ini ialah Eastern Express yang terkenal, yang berlepas dari ibu negara, Ankara, dan melalui bandar-bandar yang indah, gunung yang megah dan lembah dramatik ke Kars, bandar musim sejuk yang ajaib di bahagian paling timur negara itu.

Suasana mengasyikkan, perjalanan yang mempesona

Bermula dari tengah-tengah Anatolia dan membentang sejauh 1,310 kilometer ke bahagian paling timur Türkiye, trek Eastern Express terkenal dengan pemandangan yang menakjubkan.

Dianggap antara ’empat laluan kereta api terbaik’ di dunia oleh penulis pengembaraan, Eastern Express melengkapkan perjalanan yang menarik antara Ankara dan Kars dalam kira-kira 25-26 jam.

Selepas berlepas dari Ankara, kereta api melalui wilayah Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan dan Erzurum dan tiba di Kars, stesen terakhir.

Penumpang di Eastern Express, laluan nostalgia Türkiye, boleh melihat stesen kereta api bersejarah, kepakaran tempatan dan landskap dunia lain yang menakjubkan. Kereta api itu, termasuk Pullman dan kereta sofa, juga mempunyai kereta makan dengan empat belas meja dan tempat duduk untuk 56 pengunjung.

Selain pilihan tempat makan di atas kapal, sesetengah penumpang membawa dapur elektrik dan cerek mereka ke dalam kereta api dan menyediakan meja yang selesa.

Untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dua laluan kereta api berasingan disediakan, Ekspres Timur dan Ekspres Timur Pelancongan. Touristic Eastern Express, yang termasuk kereta tidur, berhenti di 29 stesen.

Selain itu, kereta api berhenti selama dua setengah hingga tiga jam ke arah ketibaan dan perlepasan. Eastern Express yang lebih santai tidak mempunyai kereta tidur dan berhenti di 50 stesen di laluan kereta api, dengan rehat yang lebih terhad dalam perjalanan.

Perhentian terakhir: Kars dengan keindahan unik

Destinasi terakhir di Eastern Express ialah bandar musim sejuk Kars yang menarik. Terletak di salah satu bahagian paling timur Türkiye, bandar ini merupakan salah satu penempatan tertua di Anatolia.

Dibentuk oleh pelbagai budaya sepanjang sejarah, Kars membawa pengunjung ke masa yang lain. Bermula dari orang Urartian, tanah ini telah menjadi tuan rumah kepada banyak tamadun yang sebahagiannya ialah Parsi, Rom Timur, Seljuk dan Uthmaniyyah. Kawasan ini juga berada di laluan perdagangan penting di mana Jalan Sutera yang terkenal pernah bertemu.

Di sini juga terdapat bandar purba Ani, Tapak Warisan Dunia UNESCO yang pernah menjadi tuan rumah penduduk hampir 100,000 orang. Kota purba itu dipercayai bermula dari 5000 SM.

Terpelihara dengan baik sehingga ke hari ini, Ani merupakan hadiah luar biasa yang dikurniakan oleh Kars kepada pengunjungnya. Struktur dan tapak bersejarah lain di kawasan itu ialah Istana Kars, di sekitar Sungai Kars, manakala struktur seperti benteng dan Jambatan Batu Kedua berfungsi sebagai teres cerapan Kars.

Masjid Ebu’l Menûçehr, Gereja St. Prkich, Gereja Tigran Honents, Biara Biarawati dan Muzium Kars adalah tapak lain yang menarik.

Salji musim sejuk yang indah di Kars memastikan bahawa pusat ski terkenal di bandar itu, Sarıkamış juga dipenuhi dengan pelancong sepanjang tempoh ini. Pusat Ski Sarıkamış, yang terkenal dengan salji kristal serbuk dan menawarkan trek ski ketinggian ketiga tertinggi di dunia, juga diutamakan untuk sukan ski Alpine dan utara.

Tasik Çıldır, di sempadan Kars-Ardahan, ialah satu lagi laluan istimewa yang boleh anda alami di Kars. Pengunjung boleh bersiar-siar di tasik beku, menaiki giring yang ditarik kuda dan memerhatikan nelayan memancing ais untuk ikan mas bercermin.

Kehebatan masakan Türkiye juga ditonjolkan di Kars. Bandar di bahagian paling timur negara ini adalah syurga gastronomi dengan meja uniknya. Terutama terkenal dengan kashar dan gruyere, madu dan daging angsa, Kars menonjol dengan pelbagai cita rasa tempatan.

Untuk maklumat lanjut tentang Türkiye, anda boleh melayari https://www.goturkiye.com/

Share:
, , ,
You may also like
Latest Posts from Travellah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *