Ditandakan sebagai hari paling romantik dalam kalendar di seluruh dunia, 14 Februari – Hari Valentine atau Hari Kekasih– akan tiba tidak lama lagi. Türkiye menawarkan destinasi romantis yang unik untuk pasangan kekasih pada 14 Februari dengan berkongsi pengalaman yang akan sentiasa diingati. Pilihan untuk mencipta tradisi Hari Kekasih yang baharu termasuk İstanbul, ibu kota budaya, Cappadocia, gabungan sejarah dan alam semula jadi yang jarang berlaku, Kars, mutiara tersembunyi Anatolia Timur dan Şirince, perkampungan pelancongan terkenal Selçuk, İzmir.

İstanbul: Pemandangan Romantik Kota Kosmopolitan

İstanbul sememangnya antara bandar paling romantis di dunia dan destinasi yang menarik untuk pengalaman Hari Kekasih yang tidak dapat dilupakan. İstanbul menawarkan latar belakang yang megah yang sesuai untuk sebarang perayaan. Hampir setiap sudut bandar ini mempunyai tempat dan mercu tanda unik yang menggabungkan landskap cantik dengan alam semula jadi dan sejarah. Jalan İstiklal, Menara Galata dan Jambatan Galata, Bukit Pierre Loti dan Tangki Basilika, Kubu Rumeli, Bukit Çamlıca, Emirgan Grove, Anadolu Kavağı dan Bosphorus yang menakjubkan hanyalah beberapa tempat di mana anda boleh menikmati pemandangan puitis dan bandar sejarah yang mendalam. Titik pertemuan Asia dan Eropah, İstanbul menawarkan suasana yang sempurna untuk santapan romantis Hari Kekasih, dengan restoran berbintang Michelin dan banyak lagi pertubuhan lain yang memenuhi keperluan tetamu dengan citarasa moden dan canggih.

Cappadocia: Pengalaman Berehat secara Romantis di Tanah Dongeng

Dengan landskap yang luar biasa dan hotel gua yang asli, Cappadocia merupakan satu lagi pilihan terbaik untuk percutian Hari Kekasih. Tanah ‘dongeng’ yang menarik ini memperkenalkan suasana percintaan yang tidak dapat dilupakan, menampilkan belon udara panas berwarna-warni, tapak budaya misteri dan tradisi pembuatan wain purba. Anda boleh memulakan Hari Kekasih lebih awal dengan melihat matahari terbit dalam belon udara panas secara romantis. Dilancarkan dari kampung Göreme sekitar jam lima pagi, penerbangan belon udara panas menawarkan pemandangan udara yang mengagumkan dari geografi Cappadocian yang terkenal – cerobong dongeng, formasi batuan, dan lembah Pigeon, Zemi dan Paşabağ Priests, antara pemandangan lain. Perhentian seterusnya pada hari itu ialah Muzium Terbuka Göreme, yang berada dalam senarai Warisan Dunia UNESCO, dan bandar bawah tanah yang mempesonakan di rantau ini. Mahkotai perjalanan Hari Kekasih anda dengan menginap di hotel gua, di mana anda boleh mengalami seni bina batu tradisional dan ukiran batu di kawasan itu dalam keselesaan dan kemewahan yang dikemas kini dengan kemudahan moden. Jadikan malam itu lebih istimewa dengan segelas wain tempatan di hadapan unggun api.

Kars: Syurga Cinta Tersembunyi Anatolia

Bandar Kars menawarkan perjalanan Hari Kekasih yang sama sekali berbeza dalam suasana unik yang menampilkan destinasi bersejarah, keindahan semula jadi dan makanan tempatan terutama pada musim sejuk. Anda boleh pergi ke bandar salji yang mempesonakan ini dengan Touristic Eastern Express, perjalanan yang luar biasa dengan kereta api bermula dari Ankara, ibu kota Türkiye. Kereta api melalui Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan dan Erzurum, mendedahkan keindahan semula jadi dan stesen kereta api bersejarah dalam perjalanan ke Kars. Apabila anda sampai ke pusat bandar Kars, seni bina gaya Baltik akan membangkitkan perasaan bandar Eropah. Selepas menerokai struktur abadi Kota Kuno Ani, yang berada dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO, anda boleh melawat Sarıkamış dan bermain ski di salji kristal yang menakjubkan. Di Tasik Çıldır, yang biasanya membeku pada musim sejuk, anda dan pasangan anda boleh menikmati berjalan-jalan romantis dan menaiki kereta luncur salji, serta menyaksikan nelayan memecahkan ais untuk menangkap ikan mas cermin.

Şirince-Ephesus: Laluan Paling Romantik di Aegean

Jika anda mahukan iklim yang lebih panas dan lebih menarik untuk Hari Kekasih, Kampung Şirince di İzmir, mutiara Aegean, mampu menarik perhatian dengan sejarah yang lama dan tekstur seni bina yang menarik. Dalam perjalanan romantis ke Şirince, anda boleh bersiar-siar di sepanjang jalan sempit yang dipenuhi dengan rumah bersejarah dan kemudian melawat Kota Purba Ephesus, hanya 10 kilometer dari kampung dan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Bandar purba itu mendedahkan perbandaran peringkat tinggi, seni bina dan sejarah agama daripada tamadun yang berbeza. Semasa percutian istimewa ini, di mana cinta dan keghairahan dialami sepenuhnya, anda boleh menghabiskan waktu malam di hadapan api yang marak, menghirup wain buah-buahan yang lazat di rantau ini – tanah yang terkenal dalam legenda purba.

Share:
, , , ,
You may also like
Latest Posts from Travellah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *